Εδραιώνεται ως ναυτιλιακό κέντρο διεθνούς κλάσης η Κύπρος

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η 56η Ετήσια Γενική Συνέλευση του European Tugowners Association (E.T.A), η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Ιουνίου, στη Λεμεσό.

Με αυτή τη διοργάνωση η Κύπρος εδραιώνεται ως πρωταγωνιστής ναυτιλιακών και άλλων υπηρεσιών, καθώς και ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή.

Στόχος του συνεδρίου “Challenges and trends in European Shipping and Ports”,  το οποίο πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Four Seasons, ήταν η συγκέντρωση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κύριων εμπλεκομένων στη ναυτιλιακή βιομηχανία, με στόχο να αναδειχθούν οι τρέχουσες και οι επερχόμενες εξελίξεις για τον τομέα.

Μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου, η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου ανέλυσε τη συμβολή της ναυτιλιακής βιομηχανίας στην κυπριακή οικονομία, αλλά και τη σημασία που αποκτά σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Όπως είπε η κ. Πηλείδου, η Κύπρος έχει τον 11ο μεγαλύτερο στόλο διεθνώς και τον τρίτο στην ΕΕ, ενώ συγκαταλέγεται στα τρία κορυφαία κέντρα διαχείρισης πλοίων στον κόσμο, με τα έσοδα από τη ναυτιλία να συνεισφέρουν το 7% του κυπριακού ΑΕΠ.

Σημειώνοντας τη συνεχή ανάπτυξη του τομέα που καταγράφεται τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, ανέφερε ότι 9,000 άτομα απασχολούνται στη στεριά, ενώ 55,000 ναυτικοί εργοδοτούνται σε πλοία με κυπριακή σημαία.

Εξηγώντας τις προοπτικές της ναυτιλίας από τον τομέα της ενέργειας, η Υφυπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε στη δραστηριοποίηση μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις ανακαλύψεις παγκόσμιας κλάσης, τις γεωτρήσεις και εξερευνήσεις, τη δημιουργία εσόδων, αλλά και έργων υποδομής πολλών δισεκατομμυρίων.

 Κύριοι στόχοι της Κύπρου, πρόσθεσε σχετικά η κ. Πηλείδου είναι η βέλτιστη και βιώσιμη ανάπτυξη των πόρων υδρογονανθράκων και η διευκόλυνση των περιφερειακών συνεργασιών.

Παράλληλα, ανέλυσε το όραμα της εδραίωσης της θέσης της Κύπρου ως ναυτιλιακό κέντρο διεθνούς κλάσης με στόχο το κοινωνικό και οικονομικό όφελος, διευκρινίζοντας ότι η παροχή σαφήνειας, αξιοπιστίας και σταθερότητας αποτελεί την ραχοκοκαλιά μιας επιτυχημένης στρατηγικής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του R.P.T. Group, Ρηγίνος Τσάνος επεσήμανε τις βασικές προκλήσεις για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, κάνοντας σύντομη αναφορά σε εκείνη την πρόκληση που ξεχωρίζει ιδιαίτερα για την ναυτιλιακή κοινότητα στην Κύπρο, το τουρκικό εμπάργκο στα πλοία με κυπριακή σημαία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσάνος, ανέφερε ότι παρόλο που η απαγόρευση ισχύει από το 1987, εντούτοις υπάρχει εμπιστοσύνη ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ - Τουρκίας και η επέκταση του πρόσθετου πρωτοκόλλου στην Κύπρο θα οδηγήσουν στην άρση των τουρκικών περιορισμών κατά της Κύπρου, με πολύ θετικές οικονομικές επιπτώσεις για την κυπριακή, την κοινοτική και περιφερειακή ναυτιλία.

 Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Τσάνο, σε διεθνές επίπεδο προκύπτει το ζήτημα της ρύθμισης και της συμμόρφωσης. «Τα καλά νέα είναι ότι επιτέλους επιλύονται ορισμένες σημαντικές κανονιστικές αβεβαιότητες που περικλείουν πολύπλοκες αποφάσεις σχετικά με το πότε είναι καλύτερα να διαθέσουν τα παλαιότερα πλοία. Αυτό περιλαμβάνει την έναρξη ισχύος της Σύμβασης Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων του ΙΜΟ (International Maritime Organization), τον Σεπτέμβριο του 2017, και τη διαβεβαίωση που δόθηκε από τον ΙΜΟ όσον αφορά τις ημερομηνίες εφαρμογής της», είπε σχετικά.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του R.P.T. Group ανέφερε ότι έντεκα χρόνια μετά την έναρξη της καθοδικής πορείας της ναυτιλίας που ακολούθησε την οικονομική κρίση του 2008, ο κλάδος συνεχίζει να αγωνίζεται με σοβαρή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, σημειώνοντας τους πολύπλοκους λόγους αυτής της χρόνιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.

Μεταξύ άλλων, αναγνώρισε ότι πρόσφατα έγιναν συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τη βελτιστοποίηση των λιμένων και την αποτελεσματικότητα και την καθιέρωση ορθών πρακτικών, προσθέτοντας ακόμα ότι μερικά από τα θέματα που μελετώνται σήμερα είναι η συστηματική αξιολόγηση της ποιότητας του αέρα στους λιμένες (παρακολούθηση, αξιολόγηση και υποβολή εκθέσεων) και τα λιμάνια ως κόμβοι ενέργειας (προμηθευτές εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας, παραγωγοί, η έννοια της φόρτισης των μπαταριών για την πρόωση).

Πηγή: In Business

 

 

 


More Photos about the article
Εδραιώνεται ως ναυτιλιακό κέντρο διεθνούς κλάσης η Κύπρος

Cyprus Yachting Articles - More Articles...
Αντίστροφη μέτρηση για την......
Με τη συμμετοχή 19 σκαφών με ανταγωνιστικά πληρώματα και ιστιοπλόους που έχουν διακριθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό, το...
Συνάντηση νέου Προέδρου του ΚΝΕ με......
Εθιμοτυπική συνάντηση με την Υφυπουργό Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου είχε σήμερα ο νέος Πρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού...
6TH MEDITERRANEAN YACHT SHOW -......
The 6th Mediterranean Yacht Show took place once again in the historic port town of Nafplion and proved to be a great...
OCEAN ALEXANDER 90R AND 45D DEBUT......
Save the date:  Ocean Alexander 90R and 45D double european debut media speech Thursday, September 12th h 5.30pm on...
MIRABAUD YACHT RACING IMAGE 2019......
Professional yacht racing photographers from all over the world are invited to join the Mirabaud Yacht Racing Image...
Προσπάθειες για λειτουργία......
Προσπάθεια του Υφυπουργείου Ναυτιλίας είναι όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι...
PREPARATIONS UNDERWAY FOR THIRD......
Preparations are well underway for the third Oyster World Rally, which is set to take place in 2022-2023. A fleet of...
Παρθενικό ταξίδι για το πρώτο......
Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο που κινείται εν μέρει με μπαταρίες πρόκειται να σαλπάρει από τη βόρεια Νορβηγία στο...
TENNIS SUPERSTAR RAFAEL NADAL IS......
Tennis superstar Rafael Nadal is hoping to “net” a cool $3 million for his much-loved 76-foot motor yacht he...
Σ. Καραμοντάνης: Η Μαρίνα Αγίας......
Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε περιοδικό εξήγησε ότι μέχρι το τέλος του έτους, η Μαρίνα θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή...

REGISTER FOR FREE


Contact Info

+357 25577750

+357 25577760

info@dacor.com.cy

Social Media

Email newsletter

Bookmark this site

Share Cyprus Yachting


P.O. Box 55329, 3821 Limassol, Cyprus

Copyright © 2018 Dacor Advertising & Media LTD. All rights resevred.