Εδραιώνεται ως ναυτιλιακό κέντρο διεθνούς κλάσης η Κύπρος

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η 56η Ετήσια Γενική Συνέλευση του European Tugowners Association (E.T.A), η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Ιουνίου, στη Λεμεσό.

Με αυτή τη διοργάνωση η Κύπρος εδραιώνεται ως πρωταγωνιστής ναυτιλιακών και άλλων υπηρεσιών, καθώς και ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή.

Στόχος του συνεδρίου “Challenges and trends in European Shipping and Ports”,  το οποίο πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Four Seasons, ήταν η συγκέντρωση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κύριων εμπλεκομένων στη ναυτιλιακή βιομηχανία, με στόχο να αναδειχθούν οι τρέχουσες και οι επερχόμενες εξελίξεις για τον τομέα.

Μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου, η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου ανέλυσε τη συμβολή της ναυτιλιακής βιομηχανίας στην κυπριακή οικονομία, αλλά και τη σημασία που αποκτά σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Όπως είπε η κ. Πηλείδου, η Κύπρος έχει τον 11ο μεγαλύτερο στόλο διεθνώς και τον τρίτο στην ΕΕ, ενώ συγκαταλέγεται στα τρία κορυφαία κέντρα διαχείρισης πλοίων στον κόσμο, με τα έσοδα από τη ναυτιλία να συνεισφέρουν το 7% του κυπριακού ΑΕΠ.

Σημειώνοντας τη συνεχή ανάπτυξη του τομέα που καταγράφεται τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, ανέφερε ότι 9,000 άτομα απασχολούνται στη στεριά, ενώ 55,000 ναυτικοί εργοδοτούνται σε πλοία με κυπριακή σημαία.

Εξηγώντας τις προοπτικές της ναυτιλίας από τον τομέα της ενέργειας, η Υφυπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε στη δραστηριοποίηση μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις ανακαλύψεις παγκόσμιας κλάσης, τις γεωτρήσεις και εξερευνήσεις, τη δημιουργία εσόδων, αλλά και έργων υποδομής πολλών δισεκατομμυρίων.

 Κύριοι στόχοι της Κύπρου, πρόσθεσε σχετικά η κ. Πηλείδου είναι η βέλτιστη και βιώσιμη ανάπτυξη των πόρων υδρογονανθράκων και η διευκόλυνση των περιφερειακών συνεργασιών.

Παράλληλα, ανέλυσε το όραμα της εδραίωσης της θέσης της Κύπρου ως ναυτιλιακό κέντρο διεθνούς κλάσης με στόχο το κοινωνικό και οικονομικό όφελος, διευκρινίζοντας ότι η παροχή σαφήνειας, αξιοπιστίας και σταθερότητας αποτελεί την ραχοκοκαλιά μιας επιτυχημένης στρατηγικής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του R.P.T. Group, Ρηγίνος Τσάνος επεσήμανε τις βασικές προκλήσεις για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, κάνοντας σύντομη αναφορά σε εκείνη την πρόκληση που ξεχωρίζει ιδιαίτερα για την ναυτιλιακή κοινότητα στην Κύπρο, το τουρκικό εμπάργκο στα πλοία με κυπριακή σημαία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσάνος, ανέφερε ότι παρόλο που η απαγόρευση ισχύει από το 1987, εντούτοις υπάρχει εμπιστοσύνη ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ - Τουρκίας και η επέκταση του πρόσθετου πρωτοκόλλου στην Κύπρο θα οδηγήσουν στην άρση των τουρκικών περιορισμών κατά της Κύπρου, με πολύ θετικές οικονομικές επιπτώσεις για την κυπριακή, την κοινοτική και περιφερειακή ναυτιλία.

 Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Τσάνο, σε διεθνές επίπεδο προκύπτει το ζήτημα της ρύθμισης και της συμμόρφωσης. «Τα καλά νέα είναι ότι επιτέλους επιλύονται ορισμένες σημαντικές κανονιστικές αβεβαιότητες που περικλείουν πολύπλοκες αποφάσεις σχετικά με το πότε είναι καλύτερα να διαθέσουν τα παλαιότερα πλοία. Αυτό περιλαμβάνει την έναρξη ισχύος της Σύμβασης Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων του ΙΜΟ (International Maritime Organization), τον Σεπτέμβριο του 2017, και τη διαβεβαίωση που δόθηκε από τον ΙΜΟ όσον αφορά τις ημερομηνίες εφαρμογής της», είπε σχετικά.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του R.P.T. Group ανέφερε ότι έντεκα χρόνια μετά την έναρξη της καθοδικής πορείας της ναυτιλίας που ακολούθησε την οικονομική κρίση του 2008, ο κλάδος συνεχίζει να αγωνίζεται με σοβαρή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, σημειώνοντας τους πολύπλοκους λόγους αυτής της χρόνιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.

Μεταξύ άλλων, αναγνώρισε ότι πρόσφατα έγιναν συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τη βελτιστοποίηση των λιμένων και την αποτελεσματικότητα και την καθιέρωση ορθών πρακτικών, προσθέτοντας ακόμα ότι μερικά από τα θέματα που μελετώνται σήμερα είναι η συστηματική αξιολόγηση της ποιότητας του αέρα στους λιμένες (παρακολούθηση, αξιολόγηση και υποβολή εκθέσεων) και τα λιμάνια ως κόμβοι ενέργειας (προμηθευτές εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας, παραγωγοί, η έννοια της φόρτισης των μπαταριών για την πρόωση).

Πηγή: In Business

 

 

 


More Photos about the article
Εδραιώνεται ως ναυτιλιακό κέντρο διεθνούς κλάσης η Κύπρος

Cyprus Yachting Articles - More Articles...
‘GOLD IS COMING BACK’: HARRISON EIDSGAARD’S DIRECTOR SHARES WHAT’S TRENDING IN YACHT DESIGN
No matter the size of boat, designing yacht interiors involves a complicated matrix of innovation, compromise and...
WORLD DEBUT FOR THE GT 320 ATELIER AT THE BOOT DüSSELDORF 2020
- World debut at the German international boat show for the new GT 320 Atelier - a perfect example of the Atelier...
RINA WORKS WITH THE NATIONAL TECHNICAL UNIVERSITY OF ATHENS TO SUPPORT THE FUTURE YOUNG ENGINEERS IN GREECE
PRESS RELEASE RINA works with the National Technical University of Athens to support the future Young Engineers in...
SHIP RECYCLING - HAZMAT EXPERT
COURSE DURATION AND LEVEL 24 hours (Especially in Greece, an additional one day is offered which involves practical...
MEDSKIPPERS PROJECT
Πραγματοποιήθηκε σήμερα 4/11/2019,  το πρώτο Focus Group στην Κύπρο από την εταιρεία Dalula Marine SL για το...
CALA DEL FORTE IS A NEW 178-BERTH MARINA LOCATED LESS THAN 8 MILES BY WATER FROM MONACO
Securing a superyacht slip in Monaco’s Port Hercule or Fontvieille marinas—especially at the height of the summer...
FORT LAUDERDALE INTERNATIONAL BOAT SHOW: WHAT YOU NEED TO KNOW
After a record-breaking Monaco Yacht Show, which saw the largest ever fleet gather in the principality’s Port Hercules...
AIRBNB FOR SUPERYACHTS? THESE NEW APPS WANT TO REVOLUTIONIZE HOW YOU CHARTER YOUR BOAT
It first began with taxis. Then it happened with hotels. And now it’s the turn of superyachts. A smartphone charter app...
29TH MONACO YACHT SHOW
The Monaco Yacht Show is the most important event in the superyacht panorama that takes place in Montecarlo every year....
ABU DHABI INTERNATIONAL BOAT SHOW KICKS OFF THIS WEEK
Abu Dhabi National Exhibitions Company (ADNEC) has completed its preparations for the second edition of Abu Dhabi...

REGISTER FOR FREE


Contact Info

+357 25577750

+357 25577760

info@dacor.com.cy

Social Media

Email newsletter

Bookmark this site

Share Cyprus Yachting


P.O. Box 55329, 3821 Limassol, Cyprus

Copyright © 2018 Dacor Advertising & Media LTD. All rights resevred.